Naučnici otkrili da se voda pretvara u “led” na 105°C.

Dobro je poznato da na nivou mora, voda ključa na temperaturi od 100 stepeni Celzijusa. Naučnici su dugo pratili kako se tačka ključanja i mržnjenja vode smanjuje za desetak stepeni Celzijusa kada se nalazi u skučenom prostoru. Međutim, sada je tim Tehnološkog instituta u Masačusetsu otkrio potpuno neočekivane promene: unutar najsitnijih nanotuba ugljenika čije dimenzije nisu mnogo veće od nekolicine molekula vode, ta tečnost može da pređe u čvrsto stanje i to na temperaturama na kojima bi obično ključala.

Otkriće ilustruje kako i neki sasvim poznati materijali mogu da promene svoja svojstva i ponašanje kada se njihovo okruženje meri u nanometrima, odnosno milijarditim delovima metra. To otkriće moglo bi dovesti do nove primene vode.

Rezultati istraživanja na kom su radili naučnici Majkl Strano i Kumar Agraval objavljeni su u časopisu “Nature Nanotechnology”.

“Ako ograničite tečnost u nanošupljini, možete promeniti njeno ponašanje”, kaže Strano.

U jednom njegovom eksperimentu, voda je prelazila u čvrsto stanje na čak 105 stepeni Celzijusa, a kasnije čak i višoj.

“Efekat je mnogo veći nego što je bilo ko od nas očekivao”, kaže Strano.

Pošto se ta “stvrdnuta” voda (naučnici izbegavaju da upotrebljavaju reč “led” u ovom slučaju) ne “otapa” sve dok se ne nađe na temperaturi mnogo većoj od tačke na kojoj inače ključa, trebalo bi da ostane savršeno stabilna čak i na sobnoj temperaturi.

Od nje bi onda mogle da se prave “ledene žice” koje bi bile najbolji nosioci protona, jer voda provodi protone barem 10 puta efikasnije od tipičnih provodnika.

Komentari